Pěstovat drobné ovoce na vaší zahradě je výhodné. Přináší totiž mnoho zdraví prospěšných látek. Navíc z něho můžete dělat koláče, nebo třeba smoothie. Popusťte uzdu fantazii, protože nejen v létě naplno využijete drobné ovoce ze své zahrady. Je přece skvělé mít takřka celou sezónu přísun čerstvého ovoce a vitamínů. Obrovskou výhodou drobného ovoce je, že se o něj nemusíte příliš starat – přitom velmi dobře a rychle roste.

Například stáleplodící jahody jsou v Česku oblíbenou klasikou každé zahrady. Není divu, protože rostou bez starostí a ještě více plodí.

Ostružiník křovitý

Ideální volbou je ostružiník křovitý. Dnes vyšlechtěné odrůdy ostružiníku jsou prakticky beztrnné (ostružiny beztrnné) a velkoplodé. Úroda ostružiníků tak stojí skutečně za to. Jejich pěstování není složité, ale některé odrůdy budou potřebovat konstrukci jako oporu, třeba pletivo. Pěstujte je především tam, kde je teplo a slunce. Ostružiníky slunce milují. Naopak nemají rády vítr.

Prospěšné látky a využití: Plody ostružiníku jsou bohaté na vitamíny, zejména vitamín A a C, kromě toho obsahuje vlákninu, železo a hořčík. Stejně tak prospěšné kyseliny. Konzumuje se v čerstvém stavu a využívá se také do zavařenin, kompotů, džemů, šťáv a podobně. Můžete z plodů dokonce vyrábět ovocná vína, likéry a pálenky.

Oblíbené jahodníky

Oblíbené jsou u nás především stáleplodící jahody, kterým se tady dobře daří. Stáleplodící znamená, že v našich podmínkách plodí dvakrát za rok. Další odrůdou jahod jsou ty, které plodí pouze jednou ročně – jednouplodící jahody. Udělejte si tak například jahodové smoothie, protože jahody jsou plné leptinu a adiponektinu – tedy látek, které napomáhají spalovat tuky.  

TIP: Jahody sklízejte hned ráno, dokud ještě není teplo. Pokud je utrhnete v chladu a ihned dáte do chladničky, kde je zchladíte na 4–6 °C, vydrží vám čerstvé až neuvěřitelných 5 dní. Pokud chcete o jahodníku vědět víc, přečtěte si náš detailní článek na blogu.

Prospěšné látky a využití: Jahody obsahují vitamín A a vitamín C. Dále minerální látky, jako je železo, draslík a vápník nebo dokonce fosfor. Uvnitř plodů najdeme i prospěšné kyseliny, například kyselinu citronovou nebo šťavelovou. Mohou se jíst v čerstvém stavu a stejně tak je můžete zpracovat. Můžete z nich udělat smoothie a koktejly, zmrzlinu nebo marmelády, džemy a další.

Čerstvé maliny jako z lesa

Dalším typickým drobným ovocem našich zahrad jsou maliny. Přitom nemusíte pěstovat pouze nejvíce rozšířené červené maliny. Odrůd malin je mnohem více. Co říkáte na žluté maliny, černé maliny nebo dokonce růžové? Nenechte se zbytečně omezovat. Jejich barvy si zamilujete. Pěstovat byste je měli na slunném stanovišti. Řez provádějte na podzim a ještě předtím, než naplno udeří jaro.

Prospěšné látky a využití: Maliny jsou bohatým zdrojem vitamínu C a také dalších minerálních látek – hořčíku, draslíku. Obsahuje také prospěšnou vlákninu a některé kyseliny. Mají až o 50 % větší antioxidační účinky než jahody. Můžete je jíst čerstvé nebo zpracovat, vyrobit džemy, sirupy a další.

Rybíz keřový a stromkový

Rybíz si můžete pořídit v několika odrůdách. Určitě jste už narazili na různé druhy plodů, jako jsou červené, červeno-černé, dokonce i bílé. Rybíz si zamilujete díky své zajímavé sladkokyselé aromatické chuti. Dbejte na dostatek vláhy v půdě, a hlavně slunné stanoviště. Návětrné strany mu nesvědčí, na ty si dejte pozor.

Můžete mít rybíz stromkový, který má ale menší úrodu než keřové tvary. Stejně tak se neobejde bez opory. Oproti tomu rybíz keřový nepotřebuje takovou péči.

Rybíz červený vyzrává podle odrůdy od začátku června až do konce srpna nebo září. Ideálně se mu daří v polohách od 400–800 m. n. m. Plodí na 2 až 3letých výhonech.

Rybíz bílý uzrává později než červený. Sklízí se zhruba od poloviny července. Jeho výnosy jsou také velmi bohaté.

Rybíz černý plodí už na 1letých výhonech. Zraje většinou od začátku července do poloviny srpna. Jeho výnos zvýšíte výsadbou 2 různých odrůd vzájemně se opylujících. Má vysoký obsah vitamínu C.

Prospěšné látky a využití: Rybíz je zdrojem vitamínu C, A, B a vlákniny. Dále obsahuje železo, vápník a draslík. Rybíz můžete jíst čerstvý, nebo ho použít k přípravě pokrmů. Stejně tak ho můžete zpracovat a zavařit, udělat z něj třeba sirup.

Angrešt

Na pěstování je angrešt nenáročný. Vhodný je na mírně zastíněné stanoviště, protože nemá rád příliš přímého slunečního světla, to může způsobit až úžeh plodů. Půda, ve které je angrešt vysazený, by měla být dostatečně vlhká. Plodí už první rok po výsadbě, a to v průběhu července. Nejvíce angrešt plodí na 1–2letých výhonech. Proto je nutné provádět pravidelný řez.

Pěstovat můžete angrešt červený, žlutý a bílý/zelený. Svým obsahem prospěšných látek v plodech se výrazně neliší. Obsahují mnoho vitamínů a kyselin. Zejména kyselinu šťavelovou, vinnou, ale i citronovou nebo jablečnou. Bohaté jsou na vitamín C, E a vitamín B.

Angrešt červený je pozdní a téměř beztrnný. Plody jsou střední a se slupkou, načervenalé barvy, chuť je příjemně sladkokyselá. Vyznačuje se častou plodností.

Angrešt žlutý má středně velké plody elipsovitého tvaru. Chuť plodů žlutého angreštu je lehce navinulá.

Angrešt bílý/zelený má velmi voňavé aromatické plody, které jsou středně velké. Plody zrají převážně v srpnu a dobře se trhají. Jsou odolnější chorobám.

Prospěšné látky a využití: Angrešt obsahuje zejména mnoho vitamínu A, ale i vitamínu B a samozřejmě C. Je zdrojem draslíku a hořčíku. Angrešt můžete jíst čerstvý. Stejně tak ho můžete použít do koláče nebo buchet. Můžete ho kompotovat, připravit z něj mošt nebo sirup.

Borůvka velkoplodá kanadská

Jako listnatý opadavý keř dorůstají borůvky velkoplodé kanadské do výšky 1,5 až 2 metry. Na jednoletých výhoncích raší začátkem dubna. Velmi krásně kvete bílými květy na přelomu dubna a května. Plodí na alespoň dvouletém výhonku a podle odrůdy pak plody dozrávají v rozmezí července až září. Dobře se jim daří na plném slunci nebo také v polostínu.

Prospěšné látky a využití: Borůvky jsou bohaté na vitamíny A, B a C. Jsou také zdrojem minerálů, a to zinku, vápníku, draslíku, železa a hořčíku. Borůvky jsou zdravé, můžete je jíst čerstvé, ale udělat z nich i koláč. Dále je můžete kompotovat, připravit z nich smoothie, sirup a další.

Experimentujte a zkuste další druhy drobného ovoce

Naše podmínky jsou výhodné a pěstovat na své zahradě můžete mnohem více drobného ovoce. Doporučujeme například vyzkoušet také indiánskou borůvku – Muchovník, která je v našich podmínkách plně mrazuvzdorná, a to dokonce i její květy. Více rozšířenou možností mohou být brusinky nebo klikvy – americké brusinky. Nenáročné na pěstování jsou také aronie bohaté na vitamín C a železo. Využijte naplno potenciál své zahrady a užívejte si drobné ovoce, které vám přinese radost z krásné zahrady, ale i pevnější zdraví.